Ovien etäohjaus ja ovivalvonta näppärästi tietokoneella

Ovien ja lukkojen hallinta ja valvonta ovat arkinen asia, joka yleensä hoidetaan samalla tavalla kuin se on aina hoidettu, eli jalkatyöllä tai ei mitenkään.

Tietokoneella hoidettavalla ovivalvonnalla saat apua moniin tavallisiin oviongelmiin. Tässä muutamia esimerkkejä tilanteista, joihin olet saattanut joutua.

Pidättekö ulko-ovianne lukittuna?
Mitä teette, jos ovikello soi tai joku on tulossa tapaamiseen?

Onko teillä ovenavausvastaava?
Vai lompsiiko ovea lähin henkilö avamaan oven? Tai ensin selvitetään, kuka odottaa vierasta ja sitten hän singahtaa ovelle?

Miten tiedät, että ovet ovat lukittu?
Säännöllisesti kokeilemalla? Luottamalla tuuriin?

Parhailla nykyaikaisilla kulunvalvontajärjestelmillä (kuten Deltabit Gatekeeperillä) sekä ovien etävalvonta että ovien etäohjaus hoituu suoraan työpisteestäsi ilman, että sinun tarvitsee lähteä paikan päälle. Tekniikan avulla säästät aikaasi ja samalla turvallisuus lisääntyy.

Ovivalvonta – lukkojen ja ovien tilan seuranta

Ovivalvonta tarkoittaa yleensä lukkojen tilan seurantaa, eli ovatko lukot kiinni vai auki. Usein siihen liitetään myös ovien tilan seuranta. Näistä tiedoista saadaan jo neljä erilaista yhdistelmää:

  • Ovi ja lukko kiinni
  • Ovi ja lukko auki
  • Ovi kiinni ja lukko auki
  • Ovi auki ja lukko kiinni

Toisinaan ovi on jaettu kahtia pääoveen ja ns. vasikkaoveen. Tällöin samassa paikassa pitää seurata kahden oven tilaa ja yhdistelmiä tulee entistäkin enemmän.

Tiedot näytetään keskitetysti tietokoneen avulla, jotta valvonta on mahdollisimman helppoa. Visuaalisessa näkymässä ovien ja lukkojen tila näkyy graafisina kuvina. Siinä mahdolliset ongelmat näkyvät yhdellä vilkaisulla ja niihin on helppo reagoida.

Deltabit ovivalvonta

Lukkojen valvonta releiden kautta

Verkkopohjaisella ovivalvonnalla näet koko ajan lukkojen tilan. Esimerkiksi Deltabit Dooris tarvitsee tavallisen sähkölukon toimiakseen. Se ohjaa lukkoa auki ja kiinni releiden välityksellä. Samalla Dooris voi päätellä releen tilasta lukon aukiolotilanteen. Deltabit Dooris välittää tiedon keskitetylle palvelimelle, josta sitä sitä voidaan tarkkailla valvontaohjelmalla.

Pelkällä lukon tilan valvonnalla pääsee jo pitkälle. Lukkojen valvonnan etuna on, että se tulee järjestelmän mukana kuin itsestään sähkölukon ansiosta.

Ovien valvonta tilatietoantureilla

Ovien aukiolon valvonta vaati hieman lisätyötä. Ovien valvonta vaatii erillisiä tunnistimia, jotka asennetaan pareina oveen ja karmiin. Näinä tilatietoantureina käytetään usein magneettikytkimiä, jotka liitetään ohjausyksikön tilatietoliityntöihin.

Tunnistinten avulla järjestelmä tietää valittömästi, kun ovi avataan tai suljetaan. Kun ovi avataan, yhteys anturiparin välillä katkeaa ja kun ovi suljetaan, yhteys palaa.

Näitä tunnistimia käytetään yleisesti myös murtohälytysjärjestelmissä. Jos rakennuksessa käytetään murtohälytintä, voi hyvinkin olla, että ovissa on jo ovivalvonnan tarvitsemat anturit.

Etäohjaus – ovien (eli lukkojen) aukaisu tietokoneelta

Kun käytössäsi on verkkopohjainen kulunvalvontajärjestelmä kuten Deltabit Gatekeeper, voit käyttää sitä myös lukkojen avaamiseen etänä. Näin säästät aikaa ja jalkojasi, kun ovelle ei tarvitse mennä joka kerta erikseen.

Jos ovessa kaksi lukkoa, kuten käyttölukko ja turvalukko, niin ohjaus ohjaa molempia samalla lailla. Jos ohjaat lukon auki, molemmat lukot aukeavat.

Lukkoja voi etäohjata monella eri tavalla. Tässä ne tavallisimmat tavat.

  1. Kerta-aukaisu (tai -sulku)
  2. Toistaiseksi auki tai kiinni
  3. Ajastetusti auki tai kiinni

Käydään seuraavaksi läpi tarkemmin, kuinka nämä toimivat ja mihin niitä voi käyttää.

1. Kerta-aukaisu hetkeksi

Kertaohjaus on yleisin tapa hallita lukkoa. Se tarkoittaa, että ovelle lähetetään avaussignaali, joka avaa lukon hetkeksi. Avausaika on sama, kuin jos lukko avataan kulunvalvontatunnistimelta.

Tätä käytetään normaalisti kun henkilö, jolla ei ole kulkuoikeuksia tai -tunnistetta halutaan päästää sisään. Hän voi olla esimerkiksi vieras, tavarantoimittaja tai vaikka uusi työntekijä ensimmäisenä päivänä. Tai työntekijä, joka on jättänyt kulkulätkänsä kotiin. (Onneksi sormenjälkeä käytettäessa sitä ei pääse tapahtumaan.)

Lukon voi ohjata etänä myös kiinni hetkeksi. Niitä tilanteita ei tosin usein satu, juuri nyt ei tule mieleen yhtään. Mutta jos keksit, niin käytä sitä ihmeessä!

2. Lukko auki tai kiinni toistaiseksi

Toiseksi yleisin tapa ohjata lukkoa on avata tai sulkea se toistaiseksi. Se tarkoittaa, että lukko pysyy auki tai kiinni kunnes sitä ohjataan seuraavan kerran ”normaalisti” eli joko etänä, ajastetusti tai ovella olevalla kulunvalvontatunnistimella sisään tai ulos kulkiessa.

Seuraavan ohjauskomennon myötä etäohjaus nollautuu ja järjestelmä palaa normaalien ohjausmäärittelyjen piiriin. Jos määrittelyjä lukon ohjaukseen ei ole tehty, niin lukko jää turvallisesti kiinni.

Missä tilanteissa lukkoa ohjataan toistaiseksi auki tai kiinni? No, vaikka kun

ovesta kuljetaan edestakaisin useita kertoja esimerkiksi tavaroita sisään kannettaessa
lukko on auki päiväsaikaan ja väki haluaa pitää kunnon kahvitauon vaikka oikein täytekakun kera

3. Lukko auki tai kiinni halutuksi ajaksi

Viimeisenä vaihtoehtona lukon voi asettaa etukäteen menemään auki tai kiinni haluttuna aikana halutun pituiseksi ajaksi. Sekä alku- että loppuaika määritellään minuutin tarkkuudella, joten ajan saa määritettyä tarkasti.

Tätä mallia voi käyttää esimerkiksi kun yritykseenne on illalla tulossa ryhmä vieraita ja heidän saapumisensa ajan oven halutaan olevan avattavissa, jotta sitä ei tarvitse erikseen avata jokaiselle tulijalle. Tai samalla toiminnolla voit avata myymälän lukon joka päivä aukioloajaksi, jos et halua tehdä sitä jostakin syystä tehdä automaattiajastuksella.

Deltabit ovien ohjaus

Valvo muita kriittisiä tietoja tilatiedoilla

Ovivalvontanäkymää voi käyttää myös muuhun, kuin pelkkien ovien ja lukkojen tilan valvomiseen. Kosteus, lämpötila, paine – mahdollisuuksia on tolkuttoman paljon.

Onko huoneen lämpötila riittävä? Onko kosteus hallinnassa? Onko lattialla tavaraa? Tilatiedoilla saadaan näkyvyys kriittisiin tietoihin yhdessä näkymässä.

Teknisesti toteutus on sama kuin ovien tilatiedoilla. Deltabit Dooriksen ohjausyksikössä on kokonaiset 13 paikkaa erilaisille tilatiedoille. Jokaiselle tilatiedolle voi määrittää kaksi tilaa, joilla on oma symbolinsa.

Saman tilatiedon kahta eri tilaa esittävät symbolit voivat esimerkiksi olla samat, mutta ne voi erotella toisistaan värin avulla. Näin poikkeukselliset tilanteet erottuvat selkeästi kokonaiskuvasta.

Yhteenveto

Ovivalvonta on monipuolinen työkalu päivittäiseen käyttöön. Saat lukon hallinnan ja valvonnan käyttöösi hyvin pienellä vaivalla. Myös oven tilatietojen lisäys onnistuu kätevästi Deltabit Dooriksen asennuksen yhteydessä.

Oviin liittyvien tietojen lisäksi Deltabit Gatekeeper taipuu virittelemällä todella moneen käyttöön. Kunhan anturista saa reletiedot, niin lopun pitäisi olla helppoa.

Deltabit Gatekeeperistä löytyy paukkuja ja siksi haluaisimme, että siitä otettaisiin kaikki irti. Jos sinulla on idea ja mietiskelet onnistuisiko sen toteuttaminen, neuvomme sinua mielellämme!

Kysy lisää tai varaa esittely

Varaa esittely!

Sähköposti: [email protected]
Puhelin: 010 8358550

Voit lukea lisää Deltabit Gatekeeper -kulunvalvontajärjestelmästä täältä.