Kuinka sormenjälkitunnistus toimii?

Deltabit on kehittänyt elämää helpottavia sormenjälkitunnistustuotteita jo 1990-luvulta saakka. Olemme nähneet tekniikan huiman kehityksen nykypisteeseen, kun sormenjälkitunnistin löytyy jo lähes joka taskusta.

Haluamme jakaa oppejamme ja olemme koonneet kattavan tietopaketin kaikille sormenjälkitunnistuksesta kiinnostuneille. Ole hyvä, lukuiloa!

Kulunvalvonta sormenjälkitunnistus

Mihin käyttötarkoituksiin sormenjälkitunnistus sopii?

Sormenjälki on erinomainen tapa tunnistaa ihminen. Se sopii lähes mihin tahansa käyttöön, jossa henkilö pitää tunnistaa varmasti ja helposti. Käyttö on helppoa, sillä sormenjälki on aina mukana, eikä sitä voi unohtaa tai hukata minnekään. Sormenjälkeä ei voi myöskään lainata. Siksi sormenjälkeä käytettäessä voi olla varma, että tunnistettava henkilö on ollut tunnistuspaikalla, eikä joku muu hänen sijastaan.

Mitkä ovat sormenjälkitunnistuksen hyödyt?

Sormenjälki on yksilöllinen tapa tunnistaa ihminen. Jos sormenjälkeä vertaa avaimeen, voi ajatella, että ihmisen käsissä on kymmenen avainta, sillä jokaisen sormen jälki eroaa muista. Vaikka yhdessä sormessa olisi haava tai koko käsi olisi kipsissä, jäljellä olisi silti riittämiin sormia tunnistuksen tekemiseen. Sormenjälki on erittäin varma keino tunnistaa ihminen, sillä kaikkien sormenjäljet ovat ainutlaatuiset. Jopa identtisillä kaksosilla ne ovat erilaiset. Verrattuna muihin tunnistustapoihin, kuten avaimeen, kulkukorttiin, numerokoodiin tai salasanaan, sormenjälki on erittäin turvallinen. Sitä ei voi hukata, unohtaa tai varastaa. Se on myös äärimmäisen käytännöllinen, sillä mukana ei tarvitse kantaa mitään. Taskut pysyvät tyhjinä, mitään ei tarvitse etsiskellä laukun pohjalta, avainniput voi unohtaa. Myös järjestelmän hallintakustannuksissa voi säästää merkittäviä summia. Laajoissa järjestelmissä kuten tehtaiden tai toimistojen kulunvalvonnassa ei tarvita kortteja tai avaimia, joita pitäisi jakaa, kerätä pois tai poistaa rekisteristä katoamisen vuoksi. Esimerkiksi vierailijoille voidaan sormenjälkeen liittää kulkuoikeus vain yhdeksi päiväksi.

Mitä sormenjälkitunnistus tarkoittaa?

Sormenjälkitunnistuksessa ihmisen sormenjälkeä verrataan tallennettuun sormenjälkitietoon. Sormenjälki voi olla tallennettu esimerkiksi tunnistusjärjestelmän tietokantaan, passin sirulle tai kulkukortin muistiin. Tunnistuspaikkoja ovat esimerkiksi ovella oleva sormenjälkilukija, tietokoneeseen kytketty tunnistin tai puhelimeen sisäänrakennettu sormenjälkitunnistin. Tunnistustapoja on kahdenlaisia: tunnistettavaa sormenjälkeä verrataan useaan tallennettuun jälkeen tai tunnistettavaa sormenjälkeä verrataan tietyn henkilön sormenjälkiin. Esimerkki ensimmäisestä tunnistustavasta on yrityksen kulunvalvontajärjestelmä. Siinä henkilö tunnistetaan ovella vertaamalla tunnistettavaa sormenjälkeä tallennettuihin sormenjälkitietoihin, jotta voidaan tarkistaa, onko tunnistettavalla henkilöllä oikeus kulkea ovesta. https://youtu.be/VDb3HrkSl5c

Kuinka sormenjäljen tunnistus tapahtuu?

Sormenjälkitunnistus perustuu hahmontunnistukseen, jossa sormenjäljen uurteiden kaaria ja haaraumia verrataan tallennettuun tietoon. Tunnistus tapahtuu kolmessa osassa.

  1. Sormenjäljestä otetaan kuva. Kuvan voi ottaa lukijassa olevalla kameralla, sähköisesti tai niiden yhdistelmänä. Lopputuloksena on digitaalinen mustavalkokuva sormenjäljen uurteista.
  2. Sormenjäljen kuvasta muodostetaan numeerinen malli. Numeerisessa mallissa sormenjäljen yksilölliset piirteet kuten kaaret, haarautumat ja niiden etäisyydet tallennetaan numerosarjaksi.
  3. Tunnistettavaa numeerista mallia verrataan tallennettuun numeeriseen malliin (tai malleihin) ja etsitään vastaavuutta.

Mitä tunnistuksen jälkeen tapahtuu?

Sormenjälkitunnistus liitetään lähes aina osaksi muuta järjestelmää, esimerkiksi lukitusjärjestelmää. Sormenjälkitunnistuksella varmistetaan ihmisen henkilöllisyys, jonka jälkeen järjestelmä voi tehdä tarvittavat toimenpiteet, kuten avata lukon, päästää käyttäjän käyttämään ohjelmaa tai antaa koneen käynnistyä.

Mitkä asiat vaikuttavat sormenjälkitunnistuksen toimivuuteen?

Tunnistuksesta tekee haastavaa se, että sormenpään iho on joustavaa materiaalia. Siksi esimerkiksi ihon kuivuus, lämpötila ja se, kuinka suurella voimalla sormea painetaan tunnistimen pintaa vasten, vaikuttavat sormenjälkeen. Jos sormen painaa voimakkaasti tunnistinta vasten, sormenjäljen uurteet voivat litistyä yhteen. Tällöin sormenjäljen kuva muuttuu ja tunnistus hankaloituu. Samoin ihon kuivuus ja pinnan lämpötila vaikuttavat ihon joustavuuteen, mikä puolestaan vaikuttaa kuvaan. Viime vuosina sormenjälkitunnistus ja siihen liittyvä hahmontunnistus ovat ottaneet suuria harppauksia eteenpäin ja myös suurin osa vaikeimmista tapauksista kyetään tunnistamaan luotettavasti. Myös tallennetun sormenjälkitiedon laadun vaikutus myöhempään tunnistukseen on erittäin suuri. Siksi tallennus kannattaa tehdä huolella ja jos tunnistuksen kanssa on ongelmia, tallennus kannattaa tehdä uudestaan. Eri sormenjälkilukijoilla on suuria eroja siinä, kuinka hyvin ne kestävät likaantumista. Kohteissa, joissa ei ole mahdollisuutta sormenjälkitunnistimen säännölliseen puhdistamiseen, kannattaa valita tekniikka, jossa likaisuus ei ole ongelma.

Voiko sormenjäljen varastaa?

Nykyisissä kaupallisissa sormenjälkitunnistusjärjestelmissä ei tietosuojan vuoksi koskaan tallenneta sormenjäljen kuvaa, vaan ainoastaan numeerinen malli, jossa on muutama prosentti sormenjäljen sisältämästä tiedosta. Siksi tallennetusta numeerisesta mallista ei voi muodostaa sormenjäljen kuvaa. Poikkeuksen tästä muodostavat viranomaisjärjestelmät, kuten poliisin sormenjälkirekisteri ja passi, joissa sormenjälki on tallennettu kuvana.

Kuinka nopeaa sormenjälkitunnistus on? Entä kuinka luotettavaa?

Sormenjälkitunnistus on nykyisin erittäin nopeaa. Teknologia on kehittynyt viime vuosina paljon ja tunnistus tapahtuu sekunnin murto-osissa. Etenkin sähköistä sormenjäljen lukua käyttävillä lukijoilla tunnistus tapahtuu suorastaan ällistyttävän nopeasti. Tunnistusvarmuus on erittäin korkealla tasolla ja lähes kaikki sormenjäljet kyetään tunnistamaan. Vaikka tunnistusvarmuus on lähes 100 %, ei ole näkyvissä, että lähivuosina päästäisiin tilanteeseen, jossa aivan kaikki sormenjäljet onnistutaan tunnistamaan. Esimerkiksi joissain ammateissa työskentelevien henkilöiden sormenjäljet voivat olla niin vaurioituneita, että riittävää määrää tunnistuspisteitä ei kyetä lukemaan. Tällaisia ammatteja ovat sellaiset, joissa sormenpäiden iho palaa toistuvasti tai kemikaalit syövyttävät sormien ihoa. Kertaluonteisten vaurioiden jälkeen sormenjälki korjautuu entiselleen, joten yksi tai muutama loukkaantuminen ei vaikuta tunnistukseen.

Sopisiko sormenjälkitunnistus minun käyttööni?

Sormenjälkitunnistukseen siirtyneet henkilöt eivät yleensä halua enää palata entiseen tapaan toimia. Käytön helppous ja yksinkertaisuus ovat pääsyyt tyytyväisyyteen. Siksi voimme suositella lämpimästi sormenjälkeä tunnistustapana. Deltabitin tuotteilla voi käyttää sormenjälkiä lukon avaamiseen. Deltabit Dooris on tuote, jolla avaimet korvataan sormenjäljellä ja Deltabit Gatekeeper puolestaan sormenjäljellä toimiva yritysten kulunvalvontajärjestelmä. Molemmilla asiakastyytyväisyys on huippuluokkaa. Lue lisää kotimaisista Deltabitin sormenjälkitunnistimista Tai ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä, löytyisikö Deltabitiltä ratkaisu sinullekin.

Laita sähköpostia: [email protected] Tai soita: 010 835 8550

Title image box

Add an Introductory Description to make your audience curious by simply setting an Excerpt on this section