Kulunvalvonta­järjestelmät vertailussa – kulunhallinta huterasti vai järeästi?

Kulunvalvontajärjestelmien avulla voit valvoa tietyllä alueella tai rakennuksessa liikkuvien henkilöiden kulkua. Sen voi tehdä kevyesti helppouteen tai järeästi turvallisuuteen keskittyen. Perinteinenkin vaihtoehto löytyy: halvalla, mutta hankalammin.

Haaveissa kulunvalvonta­järjestelmä?

Oletko halukas paneutumaan kulunvalvontaan vai onko se vain välttämätön paha? Riittävätkö perinteiset avaimet vai haluatko kulunhallintaan enemmän ulottuvuuksia?

Tässä artikkelissa vertaillaan eri kulunvalvontajärjestelmien hyviä ja huonoja puolia. Saat hyvän katsauksen erilaisten systeemien ominaisuuksiin ja siihen, kuinka ne sopivat eri tyyppisille käyttäjille.

Mitä kulunvalvonta­järjestelmät tekevät?

Kulunvalvonnasta tulevat monelle ensimmäisenä mieleen vartijat ja valvontakamerat. Mutta kulunvalvonnan voi hoitaa kevyemminkin.

Kevyin ratkaisu kulunvalvontaan on hyvin yksinkertainen: lukko. Avaimen haltijalla on kulkulupa tietylle alueelle, jonne avaimeton henkilö ei pääse.

Perinteisellä lukolla ja avaimella pääset alkuun. Jos haluat pidemmälle viedyn ratkaisun, markkinoilla olevat kulunvalvontajärjestelmät tulevat apuun. Niiden avulla kulunhallinta on entistä helpompaa ja turvallisempaa.

Sähköiset kulunvalvontajärjestelmät helpottavat arkeasi. Sinun ei tarvitse palkata vartijaa vahtimaan yrityksesi toimitiloja vuorokauden ympäri eikä tarkkailla valvontakameroita koko työpäiväsi ajan – eikä varsinkaan enää kotisohvalla istuskellessasi.

Voit antaa tekniikan paiskoa hommia puolestasi ja keskittyä itse tärkeämpiin hommiin.

Mihin tarvitsen kulunvalvonta­järjestelmää?

Usein tärkein syy käyttää kulunvalvontajärjestelmää on turvallisuus. Voit estää ulkopuolisten pääsyn esimerkiksi yrityksen tuotantotiloihin. Samalla se on hyvä tapa ehkäistä ilkivaltaa, kun turha maleksiminen häviää.

Järjestelmien avulla on myös mahdollista yksinkertaistaa kulkemista työpaikalla. Työntekijät pääsevät kulkemaan ovista omaan tahtiin, eikä tarvitse palkata ketään ovenavaajan hommiin.

Voit seurata ihmisten kulkemista, jotta tiedät, missä tietty henkilö on. Voit esimerkiksi tarkistaa, onko työkaveri paikalla vastaanottaakseen puhelun tai asiakkaan. Tai onko hän lähtenyt lounaalle ilman sinua.

Kulunvalvontajärjestelmät säästävät myös aikaa. Kun kerran ohjelmoit avaimen, tunnisteen tai sormenjäljen, henkilö voi kulkea annetuilla oikeuksilla juuri niin kuin olet kulkuoikeudet hänelle määritellyt.

Olipa syy kulunvalvontaan mikä tahansa, kulunvalvonta on tärkeä osa yrityksen turvallisuutta.

Vaikka käytössä olisivat vain normaalit avaimet, voit (yleensä) luottaa siihen, että vain hän, jolle olet antanut avaimen, käyttää avainta. Näin perusturvallisuus on kunnossa.

Kun kulkijoilla on avaimet, sinun ei tarvitse olla jatkuvasti avaamassa ovia. Pääsy lukittujen ovien taakse on melko hyvin rajattu, jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.

Kulunvalvontajärjestelmät tuovat lisää turvallisuutta niin työnantajalle kuin työntekijöillekin. Niiden avulla on myös mahdollista tehdä kulkemisesta helppoa ja nopeaa.

Riittääkö kulunhallinta, vai haluatko myös kulunseurantaa?

Kulunhallintaa on mahdollista toteuttaa useilla eri tavoilla. Tutuin tapa on käyttää perinteisiä avaimia. Kodeissa avain jyrää edelleen, mutta yrityksessä sen käyttö vähenee lujaa vauhtia.

Avainten tilalle on tullut erilaisia sähköisiä kulunvalvontajärjestelmiä, joko verkkopohjaisia tai enemmän manuaaliseen oikeuksien siirtoon perustuvia systeemeitä.

Kulkemiseen voi käyttää avaimia, avaimenperätunnisteita, kulkukortteja tai vaikka sormea.

Kolme tärkeintä kulunvalvontajärjestelmän tyyppiä ovat

  • Avaimen omistajuuteen perustuva kulunhallinta
  • Ennalta määritettyihin kulkuoikeuksiin perustuva kulunhallinta
  • Ajantasainen kulunhallinta ja kulunvalvonta

Avaimen omistajuuteen perustuva kulunhallinta

Avaimet ovat halpa ja yksinkertainen tapa hoitaa yrityksesi kulunvalvonta. Jos sinulla on avain, pääset kulkemaan. Jos taas ei, niin et pääse. Aika yksinkertaista.

Avaimen käyttö ei myöskään vaadi erityisosaamista. Se sujuu ilman opastusta.

Mutta mitäs sitten, kun avaimet unohtuvat kotiin tai häviävät kokonaan? Kesätyöntekijä lopetti, mutta ei palauttanutkaan avaimia?

Ylläpidon kannalta avainten käyttö ei ole aina helppoa. Mitä isompi yritys, sitä enemmän avaimia, jotka voivat unohtua, kadota tai jotka voidaan jopa varastaa.

Kotiin unohtuneiden avainten tilalle tarvitaan myös ylimääräisiä avaimia, joita voidaan lainata päivän ajaksi. Pelkkä avainten säilyttäminen sikin sokin pöytälaatikossa ei ehkä ole optimaalisin tapa hallinnoida avaimia.

Avaimet eivät ole kalliita, mutta yhdenkin avaimen hävitessä pitää päättää, mitä tehdään.

Otatko riskin, että hävinnyt avain löytyy, mutta löytäjän aikeet eivät ole hyviä? Jos haluat välttää riskejä, lukot pitää sarjoittaa uudelleen. Yhdelle ovelle se ei paljoa maksa, mutta isommassa talossa se voi tulla kalliiksi.

Käytännössä avaimet ovat perusvarma, halpa ja helppo tapa hoitaa kulunhallinta, mutta varsinaista kulunvalvontaa ei pelkällä avaimella saa.

Avain voi kuitenkin olla paras vaihtoehto pienelle yritykselle, jossa työntekijöiden vaihtuvuus on pientä eikä lukkojen takana säilytetä mitään todella arvokasta.

Ennalta määritettyihin kulkuoikeuksiin perustuva kulunhallinta

Jos perinteisestä avaimesta luopuminen samalla sekä houkuttelee että hirvittää, on olemassa vielä yksi vaihtoehto. Sähköinen kulunvalvonta on mahdollista myös avaimen kanssa.

Miten?

Tässä vaihtoehdossa avaimet ja lukot keskustelevat keskenään, jolloin lukot toimivat avaimen saamien ”ohjeiden” mukaisesti.

Avaimien digitaalisia oikeuksia voidaan lisätä ja poistaa tarpeen mukaan. Näin ollen esimerkiksi hävinneen avaimen oikeudet voidaan poistaa, jolloin väärinkäytön riski on pienempi.

Oikeudet siirtyvät ja päivittyvät avainten tai kulkutunnisteiden mukana ihmisten kulkiessa, joten joka ovelle ei tarvita verkkoliitäntää, eikä usein edes verkkovirtaa.

Jos lukossa pidettäviä ovia on paljon, tämä ratkaisu voi olla toimiva.

Reaaliaikaista kulunseurantaa ei kuitenkaan voi tässä vaihtoehdossa tehdä. Avaimien oikeuksia onkin mahdollista muuttaa halutessaan pilvipalvelun kautta, mutta muutosten siirtyminen ovelle voi kestää hetken.

Parhaiten tämä vaihtoehto sopii niille, joilla avainten tarve ja käyttö ovat suurta ja käyttäjät vaihtuvia. Esimerkiksi jotkut taloyhtiöt ovat ottaneet käyttöönsä tällaisen kulunhallintaratkaisun.

Avainta käyttäjän on kuitenkin edelleen kannettava tunnollisesti mukana.

Ajantasainen kulunhallinta ja kulunvalvonta

Jos avainten jatkuva hukkuminen ja metsästäminen kyllästyttää, kannattaa kokeilla verkkopohjaista kulunvalvontajärjestelmää.

Sen avulla voit tallentaa käyttäjät järjestelmään ja antaa heille yksilöllisen tunnisteen tunnistusta varten. Tunniste voi olla avaimenperätunniste tai jos haluat päästä helpolla, sormenjälki. Ovella oleva kulunvalvontalaite lukee tunnisteen ja päästää henkilön ovesta, mikäli oikeudet sen sallivat.

Myös kulunseuranta on helppoa ja voit tehdä sitä reaaliaikaisesti. Näet, kuka on kulkenut mistäkin ovesta ja voit seurata, onko ovi lukossa.

Osoittava sormi

Sormenjälkitunnistukseen perustuvien kulunvalvontajärjestelmien avulla on mahdollista päästä eroon ylimääräisistä avaimista tai korteista. Se tekee kulunhallinnasta helppoa hallinnoijalle ja kulkemisesta kätevää käyttäjälle.

Verkkopohjaisissa järjestelmissä voit käyttää myös RFID-kulkutunnisteita, kuten kulkukortteja tai -lätkiä. Myös pääsykoodeja voi käyttää. Jos haluat olla todella varma ovesta pääsevän henkilön henkilöllisyydestä, voit vaatia kahta eri tunnistustyyppiä, kuten sormenjälkeä ja koodia.

Jos haluat, että joku pääsee kulkemaan ovesta vain tietyllä aikavälillä – sekin onnistuu.

Järjestelmän avulla voit määritellä kulkuoikeuksia niin tarkasti kuin haluat.

Verkkopohjaisten kulunvalvontajärjestelmien hallintaa on mahdollista helpottaa hankkimalla se pilvipalveluna.

Palveluntarjoaja hoitaa järjestelmän ylläpidon ja sinulle jää enemmän aikaa kaikelle muulle. Ylläpitäjä huomaa ja korjaa ongelmat usein jo ennen kuin olet niistä edes tietoinen.

Sähköisen kulunvalvonnan käyttöönotto vaatii enemmän työtä, kuin avainten hankinta. Mutta kun se on käytössä, käyttäminen on paljon vaivattomampaa. Järjestelmä vaatii toimiakseen yleensä sähköä ja verkkoliitynnän joka ovelle. Se ei ole monimutkaista, mutta vaatii hieman vaivaa.

Mikäli lukittuja ovia on paljon, kulunvalvontalaitteita ei välttämättä kannata laittaa jokaiselle ovelle. Useimmiten rakennuksen ulkokuoren suojaaminen riittää. Hyvällä suunnittelulla voi säästää pitkän pennin.

Mikäli arvostat erityisesti helppoutta etkä välttämättä juurikaan halua olla tekemisissä kulunvalvonnan kanssa (tai haluat seurata sitä paljonkin), tämä on sinun valintasi.

Eikä siinä vielä kaikki…

On myös mahdollista synkata kulunvalvontajärjestelmä murtohälytysjärjestelmään.

Aamulla ensimmäisen työntekijän leimattua itsensä sisään, hälytykset menevät pois päältä. Vaihtoehtoisesti voit ajastaa hälytyksen haluamallasi tavalla.

Helposti unohtuvia pääsykoodeja ei tarvitse jaella enää ympäriinsä. Kätevää, eikö?

Valinta on sinun!

Mitkä ovat sinun kriteerisi kulunvalvontalaitteelle tai -järjestelmälle?

Kulunvalvontajärjestelmät ovat ominaisuuksiltaan erilaisia, mutta niitä yhdistää sama päämäärä: kulku sallitaan vain luvan saaneille henkilöille.

Turvallisuuden lisääminen on kulunvalvontajärjestelmien selkeä tavoite, mutta järjestelmän käytön ei tarvitse olla rakettitiedettä. Hyvin tehdyllä järjestelmällä pääset helpolla.

Lopullisen päätöksen joutuu tekemään helppouden ja kustannusten välillä. Kustannuksia tulee sekä hankinnan yhteydessä että käytettäessä. Helppous näkyy koko ajan.

Tee päätös huolella. Valitsemasi järjestelmä voi olla käytössäsi vuosikymmeniä.

Jos sinun on vaikeaa valita, ota yhteyttä. Me autamme mielellämme.

Sähköposti: [email protected]
Puhelin: 010 8358550

Varaa esittely!