Sormenjälkitunnistus on helppoa, mutta onko se turvallista?

Sormenjälki on ylivertaisen helppo tapa tunnistautua. Tunniste on aina mukana, eikä salasanoja tarvitse muistaa tai näppäillä. Siksi sen käyttö tunnistuksessa yleistyy nopeasti.

Viimeisimpänä sormenjälkitunnistusta on alettu hyödyntää älypuhelimissa. Tästä on esimerkkinä Apple iPhone 5S, jossa on sisäänrakennettu sormenjälkilukija. Deltabit on vuosien saatossa yhdistänyt sormenjälkilukijan mitä erilaisimpiin kohteisiin, joissa ihminen täytyy tunnistaa luotettavasti. Yleisin käyttötapa Deltabitin tuotteille on avainten korvaaminen sormenjäljellä.

 

Mutta onko sormenjälki turvallinen tapa tunnistaa ihminen? Voiko sormenjäljen varastaa?

Sormenjälkitunnistus on yksi turvallisimmista tunnistustavoista, mutta sekään ei ole täysin suojassa väärinkäytöksiltä. Ehkä olet kuullut, että Applen sormenjälkitunnistinta on mahdollista huijata. Sen tekemiseen tarvittiin kuitenkin kalliit välineet ja monenlaista erikoisosaamista. Sormenjäljen väärentäminen ei onnistu tavallisen ihmisen käytössä olevilla välineillä ja se on työlästä ja vaikeaa. Sormenjälkitunnistuksen murtaminen on mahdollista, mutta paljon vaikeampaa kuin vaikkapa avaimen kopiointi, avainkortin varastaminen ja kopiointi tai vaikkapa PIN-koodin kurkistaminen toisen sitä näppäillessä.

Normaalikäytössä sormenjälkitunnistus on turvallinen tunnistustapa. Deltabitin tuotteet ovat olleet käytössä yli 10 vuotta ja niillä tehdään miljoonia tunnistuksia kuukausittain. Tiedossamme ei ole yhtään väärinkäytöstapausta. Myös se, että Applen puhelimella jopa ostoksen voi vahvistaa sormenjäljellä, puoltaa sormenjälkitunnistuksen hyvää turvallisuustasoa.

Sopisiko sormenjälkitunnistus sinun käyttöösi? Sormenjälkitunnistuksen turvallisuus on vähintään samalla tasolla vaihtoehtoisten tuotteiden, kuten avainten ja kulkukorttien kanssa. Lopullinen päätös tapahtuu parhaiten vertailemalla hyötyjä ja kustannuksia. Sormenjälkitunnistuksen hankintakustannukset ovat usein hieman korkeammat kuin vanhojen teknologioiden, käyttökustannukset toisaalta useimmiten edullisemmat. Sen käyttö on merkittävästi kätevämpää.

Hyvin harva sormenjälkitunnistuksen käyttöön ottanut haluaa palata aiempaan järjestelmään. Siksi vastauksemme on: turvallisuus on kunnossa ja suosittelemme sormenjälkitunnistusta lämpimästi!